Löparknä – vad är det och hur kan en naprapat hjälpa dig?

 

Löparknä är ett överbelastningsbesvär som ger smärta på utsida av knäleden när man belastar benet.  Som namnet löparknä antyder drabbar det vanligtvis löpare, men även andra idrottare på olika nivåer som springer kan drabbas.
Ofta uppkommer besvären efter någon typ av förändring i träningen, exempelvis ökad intensitet, nya skor eller nytt underlag.

Smärtan vid löparknä orsakas av att den hårda senstrukturen på utsida av låret vid varje steg glider över ett benutskott längst ner på låret. I normalfallet finns det plats för senan att glida över benutskottet varje gång man böjer på benet, vid varje löpsteg man tar. Men om man är överansträngd i muskulaturen i sätet och på framsidan av höften så spänns den långa senan på utsidan av höften.
Det gör att trycket in mot benutskottet ökar och det kommer att uppstå en irritation på utsidan av knäleden. Om man fortsätter att springa och belasta benet trots att det gör ont ökar man avsevärt risken för att utveckla en inflammation.

Löparknä kan ofta framgångsrikt behandlas av naprapat. Behandlingen syftar då till att minska draget i senstrukturen genom att återställa normal rörlighet i nedre delen av ryggen och bäckenleder samt att med olika tekniker få musklerna runt bäckenet, framför allt sätesmusklerna, att slappna av.
Ju tidigare man sätter in behandlingen desto fortare kan man bli av med smärtan.
Så länge det gör ont bör den fysiska aktiviteten anpassas så att det ej gör ont, ofta fungerar cykel bra.
Vid kraftig inflammation, med långvarig rodnad och svullnad, kan behandlingen behöva kompletteras med antiinflammatorisk medicin.

Naprapaterna på Spinex har många års erfarenhet av att behandla löparknä och andra idrottsskador.
Välkommen på behandling hos oss på Kungsgatan 50 vid Hötorget i centrala Stockholm.