Nackspärr – vad är det och hur kan en naprapat hjälpa dig?

Nackspärr (Tortikollis) är ett överansträngningsbesvär som man ofta samlar ihop till under en längre tid.
Av någon anledning spänner man musklerna i nacken eller på halsen. Kanske på grund av stress eller så får musklerna arbeta på något annat sätt eller hårdare än vanligt.
Man kanske håller på och renoverar hemma och målar tak eller så sitter man framför datorn mer än vanligt.
Musklerna blir känsligare och känsligare och förr eller senare säger de ifrån, ibland i samband med en hastig rörelse eller så kommer det smygande.

Nackspärren kan vara enbart en låsning eller stelhet i lederna mellan kotorna i halsryggen eller kramp i en eller flera muskler i nacken och halsen. Oftast är det dock en kombination av led- och muskelbesvär.
Det kan göra väldigt ont när man försöker röra på huvudet. Smärtan kommer då framför allt från muskelspänningarna men kan även komma från halsryggens leder eller nerver.
Stelheten i nacken som följer med en nackspärr kan även ge symtom som huvudvärk och yrsel.

Förutsatt att man inte varit med om någon olycka och slagit i huvudet ska man som patient försöka röra på huvudet så mycket som möjligt. Ofta har man ett håll som det går bättre att vrida huvudet åt. Om så är fallet kan man vrida huvudet fram och tillbaka åt det hållet, då hjälper man musklerna på andra sidan att slappna av.

Ett snabbt sätt att bli av med nackspärr är att ta behandling av en naprapat. Naprapaten återställer normal rörlighet i lederna mellan kotorna och kan med olika behandlingstekniker få muskelkrampen och därmed nackspärren att släppa. Ju tidigare naprapaten kan påbörja behandlingen desto större möjlighet finns det att bli bra snabbt.

Vi naprapater som jobbar på Spinex har många års erfarenhet av att behandla nackspärr, oss hittar du på Kungsgatan 50, mitt i Stockholm vid Hötorget.