Spänningshuvudvärk – hur kan en naprapat hjälpa dig?

Spänningshuvudvärk kan ha många olika utlösande orsaker. De vanligaste är stress och trötthet. Andra vanliga anledningar är oro, känslomässiga påfrestningar och stark koncentration.
Olämpliga arbetsställningar, som leder till att man tvingas spänna nackmuskulaturen eller vrida huvudet monotont, kan också ge spänningshuvudvärk.
Har man problem med käkleder, bett eller tänder kan det leda till värk i käk- och tinningmusklerna. Alla dessa orsaker ger ofta en ökad spänning och ömhet i käk-, huvud- eller nackmuskler. Synen och nackmusklerna förmedlar viktig information till balansorganen, vilket gör att onormalt spända nackmuskler kan orsaka balansbesvär och yrsel.

Det har visat sig vanligt att spänningshuvudvärk kan leda till migrän och tvärtom samt att en och samma person kan ha båda typerna. Spänningshuvudvärk kan vara svår att skilja från migrän och var tionde person med spänningshuvudvärk har också migrän.
Det kan då vara svårt att veta vad som är vad. Vid migrän blir man ofta illamående och känslig för ljud och ljus. Huvudvärken är pulserande och försämras ofta av fysisk aktivitet till skillnad från spänningshuvudvärk som tvärtom ofta lindras av måttlig fysisk aktivitet.

Spänningshuvudvärk karaktäriseras ofta av en dov, molande eller tryckande värk. Många beskriver känslan som om man har en för liten hjälm på huvudet. Många gånger är värken dubbelsidig och varierar under dagen. Ofta finns ömma punkter i muskulaturen i nacken, på halsen eller i huvudet. Andra symtom som trötthet, yrsel eller öronsus är inte ovanliga.

Behandling av en naprapat är ofta mycket effektivt mot spänningshuvudvärk.
Hos naprapaten blir du noggrant undersökt för att ta reda på orsaken till huvudvärken och även för att kunna utesluta andra tillstånd som också kan ge huvudvärk.
Naprapaten analyserar även din livssituation i övrigt för att ni tillsammans ska kunna identifiera och förebygga möjliga utlösande faktorer.
Efter analys av vad som kan orsaka besvären blir du behandlad redan vid första tillfället och har du haft besvären en längre tid får du troligtvis även med dig en eller flera hemövningar eller andra råd som hjälper dig att bli av med dina besvär så fort som möjligt.

Söker du en naprapat i Stockholm är du välkommen att kontakta oss på Spinex.
Vi finns på Kungsgatan 50, precis vid Hötorget, mitt i City!