Ont i hälen – plantar fasciit

Plantar fasciit är ett smärttillstånd i foten. Smärtan kommer oftast smygande och börjar i hälkudden i en punkt på insidan av hälen som kan sträcka sig mot mitten av fotvalvet. Första tecknet på problem är att det gör ont när man tar de första stegen på morgonen eller efter vila.

Plantar faciit är ett överansträngningsbesvär som i de flesta fall uppkommer av att man ökar belastningen i snabbare takt än vad senan klarar av. Det uppstår då en retning i senans fäste i hälbenet. Om smärtan lämnas utan åtgärd finns risk för att man utvecklar en benutväxt, hälsporre, som kan bli ett mycket smärtsamt tillstånd som måste opereras.

Senan som kan bli överansträngd löper under fotvalvet och fäster i tåbenen. Den ser till att valvet i hålfoten håller sin position och inte sjunker ihop. Det gör att dåligt uppbyggda skor, särskilt om de används på hårt underlag, ökar risken för smärta i hälen. I vissa fall kan smärtan orsakas av att senan är stram och det medföljande ökade draget i senfästet gör att skadan uppstår.

Generellt brukar man säga att individer med höga fotvalv har större chans att drabbas – främst då fotvalven sjunker eller kollapsar vilket utsätter senan för stor påfrestning. Individer med nedsjunket fotvalv har även de stor risk att drabbas då senan redan arbetar i ett mindre gynnsamt läge.

Hos din naprapat kan du få hjälp med behandling och träningsråd både i ett tidigt skede, då du börjar känna en ömhet i hälen när du går, och senare i förloppet då senan kan ha blivit inflammerad. Oavsett hur länge smärtan funnits går behandlingen ut på att stimulera läkningsprocessen och mjuka upp och öka elasticiteten i senan. Ofta används stötvågsbehandling för att öka cirkulationen och stimulera läkningen i senfästet mot hälbenet. Det kompletteras sedan med manuell behandling av senstrukturen under foten för att få bort stramhet och därmed minska draget i senans fäste. Mellan behandlingarna får kunden rehabövningar för ökad cirkulation och rörlighet. I vissa fall rekommenderas ilägg i skorna och för alla är det ett bra tips att inte gå i bara strumporna hemma utan att använda tofflor eller skor som har en sula med stöd för hålfoten.

Boka din naprapatbehandling och stötvågsbehandling hos Spinex Naprapater på www.spinexnaprapater.se.

Välkommen till Stockholms mest centrala klinik, Spinex Naprapater på Hötorget.

Stötvåg 6